Ocaklar Tarihçesi
Kapıdağ yarım adası’nın en güzel koyuna kurulan OCAKLAR’ın tarihi çok eskilere dayanır. Bölgenin ilk sakinleri Misialılar, Frigialılar ve Dolianlar’dır. Bölge daha sonraları Dolianların kralı Kizikos’un adı ile anılmaya başlar. Tarihçi Eusebius’tan öğrendiğimize göre Kral Kizikos kendi adını taşıyan şehri, Hz. İbrahim peygamberden 140 sene sonra kurmuştur. Şehrin kalıntılarında Kral Kizikos’un mezarının olduğu düşünülen tümülüsü de görebilirsiniz. Kral Kizikos’un ölümünden sonra Miletoslar ve Persler’in eline geçen bölge M.Ö. 5. yüzyıla kadar İyon isyanlarıyla hırpalanmıştır. Büyük İskender zamanında pasif konumda kalan Kizikos şehri Romalılar zamanında bilhassa Sezar, Augustus ve Tiberus dönemlerinde epey ilgi çekmiştir. 324 yılından 1072 yılına kadar Bizanslıların elinde kalan bölge, Selçukluların adil ve hoşgörülü tutumlarıyla kendiliğinden el değiştirmiştir. 1261 yılından itibaren Türk beylikleri bölgede varlığını hisetirmeye başlamıştır. 1303 yılında Katalanlar’ın yarımadaya yaptıkları baskında Karesi Beyliğinden yaklaşık 5000 askerin öldürülmesi ve Artaki sakinlerine yaptıkları zulüm dönemin kara sayfalarıdır.
1339 yılında Süleyman Şah tarafından feth edilen Kapıdağ Yarımadası, Osmanlı Devleti’nin Avrupa’ya geçmesine zemin hazırlamıştır. Daha sonraları Galata kazasına bağlanan Kapıdağ, 1851 de Manisa vilayeti’nin Karesi sancağına, 1870 yılında Erdek kazasına bağlanmıştır. 1928 de Balıkesir ili Erdek ilçesi sınırları içinde kalan Kapıdağ Yarımadası’nın ilçelerinden en güzeli olan OCAKLAR beldesinin yakın tarihinde de ilginç olaylar olmuştur. Kurtuluş savaşında Narlı Köyünü basmak isteyen, Rum çeteleriyle yapılan şiddetli çarpışmanın izlerini görmek birkaç yıl öncesine kadar mümkündü. Merhum Yavuz Ahmet’in evinin önündeki denizden çıkarılan mermi çekirdekleri bu olaya en güzel delildir. 18 eylül 1922 de Halit Paşa komutasındaki Türk birlikleri Erdek’e girerken, büyük bir telaşla kaçan yerli Rumların yakıp yıktığı yerler arasında, o zamanki ismi Gonia olan OCAKLAR da vardı. İki sene kadar ıssız ve viran kalan OCAKLAR 1924 yılının temmuz ayında 90 aile ile tekrar şenlenir. Mubadele ile Selanik’in Vartikop, Vodina, Karacaova gibi kasabalarından gelen ilk sakinlerin hikayelerini kendilerinden dinlenmesi daha uygun olur. 1929 yılında da Saraybosna ve Bihaç’tan gelenlere daha sonraki yıllarda Romanya, Sivas, Bayburt, Ağrı, Trabzon ve daha bir çok yerden gelenlerde eklenince OCAKLAR’ın çekirdek nüfusu oluşur.
Bugün için söylenecek olan, bir tabiat harikası olan OCAKLAR’ın, Türkiye’nin her yerinden gelip yerleşenlerle, belediye Teşkilatı kurulup artık adının OCAKLAR BELDESİ olduğudur.
Kapıdağ Yarım adası'nın en gözde tatil merkezi...
Nerede Denize Girilir ?
Ocaklar’ın mavi bayraklı plajı ile beraber Narlı, Çuğra, Erdek, Turanköy plajları da tercih edilebilir.
Ne Yenir Ne İçilir?
Yemek seçeneklerinin çoğunlukla merkezde toplandığı Ocaklar’da, balık ve deniz ürünleri (istavrit, sardalya, karagöz), midye dolma ve midye tava yiyebilmek mümkün.
Ne Zaman Gidilir ?
Ocaklar, deniz kenarındaki konumu ve Kapıdağ kıyısındaki plajıyla yaz dönemi ziyaretçisi artan bir bölge. Yaz aylarında serinleyip, güneşlenmek dışında su sporlarının yapılabildiği ve tekne turlarının düzenlenebildiği Ocaklar’a Mayıs ve Eylül ayları arasında gidilebilir.
Nasıl Gidilir ?
Kapıdağ Yarımadası’nın güney batısında bulunan Ocaklar, Balıkesir, Erdek’e bağlı. Erdek merkezine ulaştıktan sonra taksi, toplu taşıma ya da özel araç alternatifleriyle 5 km uzaklıktaki Ocaklar’a ulaşılabilir. Bandırma’ya 18 km mesafedeki Erdek’ten, Ocaklar’a 10 dakikada varılabiliyor.
– İstanbul’dan Erdek’e ulaşmak için İDO feribotları tercih edilebilir. Yaklaşık 2 saatte Bandırma’ya ulaştıktan sonra buradan kara yolu ile Erdek’e devam edilebilir.
– İstanbul’dan, Bursa – Balıkesir – Bandırma – Erdek istikameti izlenerek sadece kara yolu ile Erdek’e ulaşmak da mümkün. İstanbul – Erdek arası 373 km.
– Ankara’dan, Erdek’e, Eskişehir – Bursa – Bandırma – Erdek güzergahı üzerinden ulaşılabilir. Ankara – Erdek arası yaklaşık 510 km.
– İzmir’den, Erdek’e ulaşmak için Manisa üzerinden Akhisar – Balıkesir – Bandırma – Erdek yolu izlenebilir. İzmir – Erdek arası 294 km.